Εκνευρισμός στην κυβέρνηση για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: «Ξηλώνουν» τον Πρεζεράκο ο οποίος διαψεύδει ότι την έλαβε

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το πρόσωπο που παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, παρά την παραδοχή του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι όντως υπήρξε «παράδοση στην κυβέρνηση». Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους από την επαναφορά του θέματος. Παράλληλα, σημειώνουν με νόημα ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποχώρηση γενικού γραμματέα από το υπουργείο Υγείας, όπως γράφει ο Κώστας Πουλακίδας για την Αυγή.

Δεν ρωτήθηκε ο Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρέπει να αισθάνθηκε ανακούφιση χθες διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξε ερώτηση επ’ αυτού κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέλιξη που συνηγορεί να κλείσει το ζήτημα.

Ουσιαστικά από το Μαξίμου «δείχνουν» ως υπεύθυνο τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο (που εντός των ημερών θα αντικατασταθεί από την εκλεκτή του πρωθυπουργού Ειρήνη Αγαπηδάκη). Όμως ο Π. Πρεζεράκος έχει δηλώσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

Το δεύτερο πρόσωπο που ακούγεται ότι παρέλαβε τη μελέτη για τις ΜΕΘ είναι ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. Όμως πηγές προσκείμενες σε εκείνον αναφέρουν ότι έστειλε την μελέτη στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, καταρρίπτοντας το βασικό αφήγημα του Μαξίμου ότι δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει στο Υγείας

Πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για δεύτερη φορά δήλωσε στη Βουλή ότι στο υπουργείο του (άρα και στους γραμματείς του) δεν υπάρχει η επίμαχη μελέτη! «Έχει ξεκαθαριστεί το θέμα. Στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει καμία απολύτως μελέτη. Στο υπουργείο Υγείας δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη -αναζήτησα το πρωτόκολλο- αλλά και για τα συμπεράσματα της μελέτης, κύριε υπουργέ -και αυτό είναι το σημαντικό-, είχαμε λάβει όλες τις ενέργειες», είπε χθες επαναλαμβάνοντας την δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Υπάρχει τεράστια εγκληματική πολιτική ευθύνη. Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα κατέδειξε ότι και ο πρωθυπουργός ψευδόταν συστηματικά, λέγοντας, από τη μια, ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ και, από την άλλη, για δεύτερη φορά υπέπεσε στο ίδιο ολίσθημα λέγοντας ότι δεν έχει παραλάβει μια τέτοια μελέτη από τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός και τόνισε ότι «με την ηθική χρεοκοπία την οποία υπέστη προσωπικά ο πρωθυπουργός προχθές με αυτήν την υπόθεση της μελέτης Λύτρα – Τσιόρδα, με τη στάση την οποία κρατάτε απέναντι στο προσωπικό του ΕΣΥ το οποίο εγκαλείται, δεν βοηθάτε στο αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης που είναι κρίσιμο για να ξεπεραστεί μια κρίση δημόσιας υγείας».

Σαρδάμ Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να κλείσει το θέμα το Σάββατο κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Κάνοντας σαρδάμ για «δήθεν παράδοση» και μπερδεύοντας το Μαξίμου με την κυβέρνηση, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα έφτασε σε κυβερνητικά χέρια. Συγκεκριμένα ανέφερε: «πολύ νωρίτερα από τη δήθεν, από την παράδοση της μελέτης του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα στο Μέγαρο, στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας. Όμως, είχαμε συζητήσει…».

Επίσης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο ισχυρισμός του πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν λιγότερο από τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ. «Δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση», ομολόγησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε υποτιμητικά για τον καθηγητή Τσιόδρα λέγοντας ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ».

Τσίπρας: Πτώχευσε ηθικά ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον πρωθυπουργό «πτωχεύσατε ηθικά». Και είχε εξηγήσει γιατί η παραίτηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος, καθώς ή γνώριζε τις επιπτώσεις στη ζωή των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και έλεγε ψέματα ή δεν γνώριζε και υποστήριζε ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, οπότε είναι ακατάλληλος. «Προσέξτε. Αν δεν τα ξέρατε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Εάν όμως τα ξέρετε και λέτε συνειδητά ψέματα, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέξτε ποιο από τα δύο και αποφασίστε!» είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν ότι χάθηκαν και χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. «Το συγκεκριμένο περιστατικό απλά επιβεβαιώνει την τακτική της κυβέρνησης να εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, να αγνοεί τις εισηγήσεις αλλά και τις προτάσεις τους. Και, αναμφίβολα, η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της ελλιπούς θωράκισης του ΕΣΥ μέσα στην πανδημία», είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης επαναφέροντας τα ερωτήματα «ποιο είναι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο οποίο κοινοποιήθηκε, εντέλει, αυτή η μελέτη; Υπάρχει υψηλότερο επίπεδο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν την γνώριζε;».

«Ο Σ. Τσιόδρας ξαφνικά από αμνός έγινε θυσία. Πώς έγινε αυτό το ‘καλό αρνί’ να το κάνετε θυσία και να τον πάτε βορά, μαζί με τον άλλον, τον κ. Λύτρα; Δεν το καταλαβαίνω. Θα το δούμε στην πορεία», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που επικαλείται την επιστήμη, όταν και αν τον συμφέρει. Που όταν δεν τον συμφέρει η επιστήμη, την φιμώνει, διαστρεβλώνει τους αριθμούς της, προσποιείται ότι οι μελέτες των δικών της επιστημόνων δεν υπήρξαν, δεν την διάβασαν, δεν γνώριζαν», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Ο Τσιόδρας αποφεύγει να απαντήσει: Αυτή δεν είναι επιστημονική ερώτηση

Οχι μόνο αρνήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας να αποκαλύψει ποιος από την κυβέρνηση πήρε τη μελέτη του για τις ΜΕΘ, αλλά δεν έκρυψε και τη δυσφορία του. Ο καθηγητής ρωτήθηκε στην εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία και ουσιαστικά παρέπεμψε σε όσα είχε δηλώσει την Πέμπτη.

Οταν τον ρώτησε δημοσιογράφος «να μας πείτε ονομαστικά σε ποιον άνθρωπο συγκεκριμένα δόθηκε η συγκεκριμένη μελέτη», ο Σ. Τσιόδρας τη διέκοψε και ζήτησε παρέμβαση από τη συντονίστρια της συζήτησης: «Σας παρακαλώ πολύ, εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ. Κυρία Καρατζαφέρη» είπε. Η δημοσιογράφος επέμεινε ρωτώντας τον «πώς αισθάνεστε με όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται;», αλλά το ίδιο έκανε και πάλι ο Σ. Τσιόδρας λέγοντας: «Αυτή η ερώτηση δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με δήλωση. Επόμενη ερώτηση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί